Inundații în mai multe județe din țară. Circulația feroviară oprită, zeci de persoane evacuate

Inundații în mai multe județe din țară. Circulația feroviară oprită, zeci de persoane evacuate
Publicat: 03/06/2016, 11:02
Actualizat: 25/03/2019, 20:21

Peste 170 de gospodării din județul Vrancea, 50 de case din 3 orașe și 11 comune au fost afectate de inundații, de joi până vineri, iar circulația pe un drum național și o magistrală feroviară este închisă în urma ieșirii din matcă a râului Trotuș

Purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, locotenentul Paul Bîndar, a declarat, vineri, că, în noaptea de joi spre vineri, începând cu ora 3.00 a fost închisă circulația pe Drumul Național 2 (European 85), sectorul Domnești-Adjud, între kilometrii 224-227, ca urmare a ieșirii din matcă a râului Trotuș.

De asemenea, începând cu ora 4.42 a fost închisă circulația feroviară pe Magistrala 500 București-Suceava, între km. 239+100 – 239+700.

Pe raza comunei Cîmpineanca a fost închis Drumul Comunal 142, după ce pârâul Pietroasa a ieșit din matcă și a inundat carosabilul.

Totodată, 175 de gospodării și 50 de case din 11 comune (Bolotești, Broșteni, Câmpuri, Răcoasa, Homocea, Tănăsoaia, Jariștea, Țifești, Vârteșcoiu, Cîmpineanca, Ruginești) și orașele Adjud, Odobești și Mărășești) din județul Vrancea au fost afectate de inundații.

Potrivit ISU, cele mai mari cantități de precipitații s-au înregistrat la Adjudul Vechi (134,8 litrei pe metrul pătrat), Vidra (61 litrei pe metrul pătrat) și Fitionești (51,5 litrei pe metrul pătrat).

„La Vârteșcoiu s-a intervenit pentru evacuarea apei care a inundat curtea căminului de bătrâni, iar în momentul de față se acționează pentru evacuarea apei din gospodării în municipiul Adjud și comunele Vârteșcoiu și Răcoasa”, a declarat locotenentul Paul Bîndar.

El a adăgat că, pe raza județului Vrancea, nu au existat localități rămase fără curent electric.

„Situația este la fel și la această oră, apele încă nu s-au retras. Pentru limitarea efectelor inundațiilor, autoritățile au intervenit cu 245 de oameni, 202 din cadrul MAI și 45 din cadrul Comitetelor locale pentru situații de urgență, și 74 de mijloace – autospeciale, utilaje, motopompe”, a spus locotenentul Paul Bîndar.

În continuare, în județul Vrancea, rămâne în vigoare până la ora 18.00 avertizarea hidrologică de cod roșu pe râurile din bazinul hidrografic Putna.

„Se monitorizează evoluția fenomenelor meteorologice, precum și a situației operative, iar instituțiile care asigură funcții de sprijin în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea sunt pregătite să intervină, cu personal și tehnică specifică în sprijinul cetățenilor și autorităților publice locale, dacă situația va impune”, a conchis locotenentul Paul Bîndar.

Stuația este gravă și în Harghita

Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciubotariu, a declarat, vineri, că în zonă se intervine și cu saci cu nisip la capetele podului care trece peste râul Mureș astfel încât să nu mai deverse apele acestuia.

„În urma ploilor torențiale căzute, joi, în comuna Ciumani au fost înregistrate inundații, fiind afectate peste 500 de pivnițe, 200 de anexe gospodărești, 565 de grădini și curți și 950 de hectare de terenuri arabile. Echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Gheorgheni intervin, vineri dimineață, în zonă, cu autospeciale și motopompe pentru evacuarea apei. De asemenea, se intervine cu saci cu nisip la capetele podului care trece peste râul Mureș astfel încât să nu mai deverse apele acestuia”, a spus Ciubotariu.

Potrivit acesteia, traficul feroviar între Miercurea Ciuc și Comănești rămâne, vineri dimineață, închis din cauza aluviunilor aduse de pe versanți și se lucrează pentru degajarea căii ferate, dar și pentru evacuarea apei din câteva subsoluri și pivnițe afectate.

Traficul feroviar pe ruta Miercurea Ciuc – Comănești, între Ghimeș și Lunca de Mijloc, este blocat de joi seară din cauza aluviunilor aduse de pe versanți de ploile torențiale.

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Oana Brânzan, declara, joi seara, că au fost afectate două trenuri de călători, ai căror pasageri au fost transbordați cu mijloace auto.

Zeci de persoane evacuate în Bacău

Purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu, a declarat, vineri, că pompierii militari băcăuani au acționat pentru salvarea a 41 de persoane, din care 20 de copii, dar și pentru evacuarea a 79 de persoane și a bunurilor acestora din comunele Helegiu și Livezi, din cauza creșterii debitului râului Tazlău.

El a spus că toate persoanele evacuate au fost cazate la rude și prieteni, pompierii militari fiind sprijiniți în acțiunile lor pentru evacuarea persoanelor de jandarmii din cadrul IJJ Bacău.

Potrivit lui Grecu, circulația rutieră pe Drumul European E85 a fost afectată, joi seara, de aluviunile aduse de ape, pe raza localității Valea Seacă și s-a intervenit timp de trei ore, împreună cu echipe de la Secția de Drumuri Naționale Bacău, reprezentanți ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență Valea Seacă, dar și polițiștii pentru decolmatarea aluviunilor pe o distanță de aproximativ 400 de metri.

Vineri dimineața nu mai erau drumuri cu circulația închisă în județ, dar transportul se desfășoară cu dificultate în zona comunei Helegiu, pe Drumul Național DN11.

Totodată, de joi seara pe calea ferată circulația se desfășoară pe tronsonul Faraoani – Valea Seacă cu restricție de viteză pe un singur fir.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bacău a adăugat că vineri dimineața în județ erau nealimentate parțial cu energie electrică cartierul Văsâiești din municipiul Moinești, comuna Dofteana, zona Salina a orașului Târgu Ocna și comuna Ghimeș, fiind afectați 252 consumatori.

Pompierii militari din Bacău au intervenit și în județul Vrancea, în satul Feldioara din comuna Tănăsoaia pentru evacuarea apei din două gospodării.

Pentru limitarea efectelor, alături de pompieri au acționat 144 polițiști, 46 jandarmi și 49 de voluntari, a menționat Grecu care a subliniat că în județ a fost operaționalizată Grupa Operativă Integrată cu personal din cadrul structurilor MAI-ISUJ, IJJ, GMJ, IPJ-, dar și cu reprezentați din cadrul Instituției Prefectului Bacău.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Aș vrea să te vizualizez epidermic”, un alt sociolog de la SNSPA, acuzat de Ana...
BREAKING | Avion Ryanair cu 153 de pasageri la bord, probleme tehnice pe Aeroportul Otopeni!
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au...
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele...
Informații îngrijorătoare despre starea lui Nicu Covaci: „Lucrurile nu se îndreaptă deloc spre bine”
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din...
Dieta STRICTĂ a lui David Popovici! Alimentele pe care nu le mănâncă niciodată: Este un...
Cine este Marius Pieleanu, al doilea profesor de la SNSPA acuzat de abuz sexual: "O...
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Preț ITP 2024: Cât timp poți circula cu ITP-ul expirat? Ce acte sunt necesare și...
David Popovici câştigă medalia de bronz a probei olimpice de 100 metri liber
Au AMUȚIT toți! Inteligența Artificială A ȘOCAT la Olimpiada de Matematică
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi...
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Insula Iubirii Plus, sezonul 8. Diandra nu știe dacă își dorește să continue idila cu...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Gabriela Cristea traversează o perioadă dificilă cu fiica sa, Victoria! Cu ce dificultăți se confruntă:...
Marele rival al lui David Popovici în finala de 100 de metri, aflat în plin scandal...
BANCUL ZILEI. O blondă intră tremurând într-o farmacie: - D..d..doaaamnăă..a..veve..ți vi..vibratoare?
Cât a acceptat Meta să plătească ca să încheie un proces privind recunoașterea facială